Test AMD Ryzen 9 3900XT / Ešte rýchlejších 12 jadier

Procesor Ryzen 9 3900X minulý rok rozpútal malú revolúciu. Na mainstreamové platformy priniesol nevídaný počet jadier a veruže skok s tradičných ôsmich na dvanásť, bol výrazný. Spolu s  aktívnym SMT a teda 24 vláknami, tak už šlo už o slušný základ do pracovnej stanice. Zároveň má však oproti Threadripperom vyššie frekvencie v booste a lepší jednovláknový a herný výkon. V tomto smere to nestačilo ani na už neaktuálne Intel Core i7-9700 a Core i9-9900K. Súčasné Comet Laky Intelu na čele s Core i9-10900K tento náskok prehĺbili ešte viac. V reakcii na to AMD vydalo sériu Ryezenov 3000 XT, vrátane 12-jadrového top modelu 3900XT, ktorý si v tomto článku otestujeme.

Nenechajte sa však pomýliť, stále sa jedná o procesory postavené na architektúre Zen 2, ktoré sa od tých pôvodných (bez T v označení) príliš neodlišujú a stále patria do rodiny Matisse. Rozdiel je vo vyšších frekvenciách, ktoré sú efektívne dosahované. AMD totiž hlási isté vylepšenia vo výrobnom postupe. Tie nie sú bližšie špecifikované, no nejde o prázdne mlátenie slamy, pretože ich odzrkadľujú i naše testy. Testovaný R9 3900XT je oproti pôvodnému R9 3900X rýchlejší o 100 MHz (v komplexnej záťaži všetkých jadier dosahuje 4200 MHz a v záťaži jedného až 4700 MHz).

Výkon a prevádzkové vlastnosti

Ryzen 9 3900XT sme v porovnávajúcej tabuľke postavili zoči-voči staršiemu modelu 3900X. Komu by chýbalo porovnanie s konkurenčným procesorom Core i9-10900K, si môže pozrieť jeho augustové porovnanie práve s R9 3900X.

Na úvod analýzy treba poznamenať, že 3900XT je iba jemná evolúcia 3900X a žiadne zázraky nesľubuje ani sa od tohto procesora neočakávajú. Výkon naprieč testami sa zvýšil o 1 až 4,5 %. Zhruba 3 % výkonu k dobru získate napríklad pri prevodoch videa. Najviac si môžete polepšiť v aplikáciách, ktoré využívajú služieb iba jedného jadra, kde sa špičkovo blížime k vrchnej hranici a nárastu. To môže byť užitočné typicky pre programy, ktoré pri vašej práci pri vytváraní objektov zapájajú všetky jadrá až pri renderovaní či matematických výpočtoch. Fungovanie na pracovnej ploche príslušného editora tak môže byť pohodlnejšie, s menším oneskorením.

Pomerne slušný, 4-percentný nárast sme namerali aj pri prevodoch fotografií v Zoner Photo Studio X. Najmenší vplyv na výkon majú vyššie frekvencie v testoch komprimovania, rádovo v desatinách percenta, čo je úplne zanedbateľné. Rovnaké sú aj priepustnosť a reakčné doby pamäťového subsystému.


Procesor AMD Ryzen 9 3900XT spredu a zozadu

Nízky je i nárast v hrách. Nejaké väčšie percentuálne rozdiely (do 3 %) sú iba v extrémne nízkych rozlíšeniach a vizuálnych nastavení (testované v Shadow of the Tomb Raider v 800 × 600 px s najnižšími grafickými detailmi). V rozumnejšom nastavení (Full HD a efektnou grafikou) je rozdiel už iba jednopercentný. To znamená, že ani v prípade, že vlastníte 240 Hz monitor, nezískate k dobru viac než 5 fps. Pokiaľ však vlastníte monitor s rozlíšením UHD (3840 × 2560 px), v ňom už nie je žiadny rozdiel. 3900XT môže byť tak zaujímavá iba pre hráčov-tvorcov, ktorí zo svojho hrania robia, upravujú a zverejňujú videá. Ako sme si už spomenuli pri aplikačnom výkone, tak je XT model Ryzenu 9 o trošičku rýchlejší práve pri práci s videom.


Testovacia zostava je postavené na základnej doske MSI MEG X570 Ace. Pamäte sú 32 GB (2× 16 GB) Patriot Viper 4 Blackout s 3600 MHz/CL18. Grafická kartu používame Radeon RX 5700 XT, zdroj potom Seasonic Prime Titanium (650 W) a nakoniec chladič CPU Noctua NH-U12A@7 V.

Výkon stúpol teda len minimálne, ale predsa len a v súvislosti s tým je pozoruhodné, že spotreba zostala prakticky na chlp rovnaká (resp. o zhruba pol percenta pri 3,5 % náraste výkonu: meraní v Cinebench R20). Vyššie frekvencie teda nie sú vykúpené vyššou spotrebou, čo potvrdzuje poznámku AMD k zlepšeniu výrobného postupu. Efektivita, respektíve pomer vykon/watt je naozaj priaznivejší. A k nejakým drobným úpravám mohlo dosť na materiáli moste medzi čipom a tepelným rozvádzacom. Na jednotku príkonu je totiž 3900XT o kozmeticky nižšie i zahrievanie.

Verdikt

Ryzen 9 3900XT oproti svojmu predchodcovi málinko posúva aplikačný výkon, herný výkon a aj efektivitu. Pre každú z týchto čiastkových disciplín máme samostatné hodnotiace kritérium a percentuálne hodnotenie sme v porovnaní s 3900X zvýšili o symbolické 1 %.

Jediné, pri čom sme ho odpočítali, je pomer cena/výkon. Odporúčaná uvádzacia cena je síce rovnaká, ale 3900X medzičasom od vydania zlacnel a reálny rozdiel v obchodoch sa teraz pohybuje niekde okolo 35 eur (7,8 %). Ale aj konečných 485 eur je o dosť menej, než si zaplatíte za Core i9-10900K, ktorý je viacvláknovo výrazne pomalší, energeticky podstatne neefektívnejší, ale herne rýchlejší. V tomto sa nič nemení.


V testovacej zostvave používame SSD (2TB VPN100) a RAM (PVB432G360C8K) Patriot

Zmenou oproti 3900X je i to, že s 3900XT už nedodáva chladič, čo môže byť niekomu jedno (pretože aj tak by použil iný, účinnejší), ale i nemusí, pretože kúpa chladiča samostatne navyšuje cenu celkovú cenu zostavy. AMD však tvrdí, že v príslušenstve chýba z dôvodu, že zákazníci boxovaný Wraith Prism RGB väčšinou nahrádzali výkonnejšími chladičmi tretích strán.

Tak či onak je 3900XT zdokonaľuje pôvodný návrh výborného procesora, ktorý si ako jeden z mála od nás odniesol Tip redakcie. 3900XT tak prirodzene predáva štafetu a o zaujímavý produkt nemusí ísť nutne iba do dostupnosti Ryzen 9 5900X, ktorý bude mať takisto 12 jadier a 24 vlákien. Tento procesor postavený už na architektúre Zen 3 bude dozaista pre vyšší výkon na tak rýchlejší, ale i drahší, takže pomer cena/výkon môže byť nakoniec ešte dlhý čas výhodnejšie priklonený k R9 3900XT.

PLUSY, MÍNUSY:

+ Špičkový aplikačný výkon, vysoká efektivita (výkon na watt), oproti predchodcovi zlepšenie vo výkone (aplikačnom i hernom) bez nárastu spotreby
- Po novom bez chladiča v balení